Kartoffelmad med bacon
Kolde kartofler på brød kan serveres året rundt. Om sommeren bruger man nye kartofler og senere på året modne kartofler. Toppingen kan varieres på mange måder.
2 personer
- 4-6 kolde kogte kartofler 
- 2 skiver groft rugbrød 
- 20 g smør 
- 2 skiver papirtyndt rugbrød (daggammelt) 
- 2 skiver røget bacon 
- 1 spsk. olie 
- Salt og friskkværnet peber 
Mayonnaise
- 1 æggeblomme 
- Et drys salt 
- 1 tsk. dijonsennep 
- 1 tsk. citronsaft eller eddike 
- 1 dl neutralt smagende olie 
Drys: 1 spsk. fint klippet purløg
- Skær kolde kogte kartofler i skiver på 2-3 mm. Smør brødet med smør. Læg kartoffelskiverne på brødet. 
- Tør tynde skiver rugbrød i en 100 grader varm ovn eller på en tør pande. 
- Steg baconskiverne i olie på en slipletpande ved jævn varme, til de er gyldne og sprøde. Tag dem op, og læg dem på køkkenrulle. 
- Rør æggeblomme med salt og tilsæt sennep og citronsaft eller eddike. Tilsæt olien dråbevist, indtil æggeblommen bliver tyktflydende. Rør derefter olien i mayonnaisen i en tynd stråle, til den er cremet. Hvis mayonnaisen skiller, tilsættes straks 1 tsk. koldt vand, og den røres ensartet og tyk igen. 
- Kom en god klat mayonnaise på hver kartoffelmad sammen med bacon. Knæk det sprøde rugbrød i små stykker og drys det og purløg på toppen af maden. Krydr med salt og peber efter smag. 
Opskriften er fra bogen ”Den Store Nordiske Kogebog” der udkom på Japansk i 2020.
This is a recipe from my Japanese Cookbook “Den Store Nordiske Kogebog” in Japanese 北欧料理大全 and my first cookbook in Japanese published 2020. It is translated by Sachiko Kuramoto. Publisher Seibundo-Shikosha.
Photo: Line Falck.
 
            